Jakie warzywa i owoce sezonowe powinniśmy jeść jesienią?

Kiedy zmienia się pogoda, zmieniają się również nasze nawyki żywieniowe. Jesienią zaczynamy jeść inne składniki niż te, które pochodzą z wiosny czy lata. Wybierając owoce i warzywa do kupienia na jesień, bardzo ważne jest, aby kierować się sezonowością produktów. Sezonowość odnosi się do optymalnego czasu na zbiór i spożycie danego owocu lub warzywa. Nawet jeśli mamy lodówkę, większość produktów spożywczych smakuje lepiej, gdy są świeżo wyjęte z ogrodu – ponieważ tylko wtedy możemy mieć pewność, że owoce i warzywa zawierają cenne witaminy i mikroelementy. Istnieje wiele badań, które pokazują, że żywność z rynków rolnych smakuje lepiej, ma więcej składników odżywczych i jest tańsza niż ta sprowadzana z dalekich krajów z dodatkiem chemii.

Jesienią rolnicy oferują owoce i warzywa, które są bogate w cenne witaminy i mikroelementy. Są zdrowsze, smaczniejsze i tańsze od sztucznych produktów czy importowanych z dodatkiem chemii, ich uprawa nie przyczynia się tak bardzo do zanieczyszczenia środowiska jak transportowane warzywa i owoce. Oto nasze wskazówki, jakie sezonowe jesienne owoce i warzywa warto kupić do swoich potraw.

Co jeść jesienią? 

Sezonowość naszej żywności jest bardzo ważna. Gdy owoce i warzywa są uprawiane lokalnie, gwarantuje to, że są bogatsze w cenne witaminy, minerały i mikroelementy niż te uprawiane sztucznie lub importowane z innych części świata. W ten sposób wspieramy naszych lokalnych rolników, a także środowisko, ponieważ ich uprawa nie powoduje problemów z zanieczyszczeniem środowiska. Oszczędzamy również pieniądze, ponieważ sezonowe owoce i warzywa są tańsze od tych, które są sprowadzane z zagranicy.

Jesień to sezon jabłek, gruszek, granatów i truskawek. Owoce rosną w ogrodzie przez kilka miesięcy, ale dopiero jesienią są u szczytu smaku i jakości. Istnieje wiele rodzajów jabłek, ale są dwa, których koniecznie trzeba spróbować: brukselka i goldedlechera. Jesienią można też jeść kwaśne pomarańcze (zwane grejpfrutami), które mają niezwykły i bardzo zdrowy smak. Zimą jemy dużo warzyw, zwłaszcza w formie zup – kapustę, marchew, cebulę, seler i pietruszkę. W asortymencie naszych supermarketów znajdziemy również rzepę, czerwone buraki i ziemniaki. Warzywa spożywane w tym okresie dostarczają również składników odżywczych, które pomagają nam zachować zdrowie!

Jesień to sezon na pieczone jabłka, słodkie ziemniaki i dynie. Jesienne owoce najbardziej smakują świeże i stanowią zdrową alternatywę dla słodyczy czy ciasteczek. Jesienią można jeść wiele owoców niedostępnych latem, takich jak pigwa, gruszki czy medlary, które są najbardziej wartościowymi owocami w naszej diecie. Za bardzo korzystne dla organizmu uważa się również kiełki.

Jesienią powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw, które rosną lokalnie. Są one bogate w witaminy i mikroelementy, więc stanowią dla nas dobre źródło energii. Jedzenie ich przez cały rok nie jest najlepsze dla zdrowia, gdyż może skutkować niedoborem witamin. Warzywa i owoce są bogate w cenne witaminy i inne mikroelementy, dostarczają nam zdrowego pożywienia, gdy nie chcemy jeść czegoś cięższego jak mięso czy ryby. Zimą powinniśmy spożywać nieco więcej pokarmów niż zwykle, dzięki czemu dostarczymy sobie odpowiednią ilość składników odżywczych, zwłaszcza jeśli nadal chcemy utrzymać wagę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *